H.C. Ørsted

H.C. Ørsted

Dansk fysiker, kemiker og filosof der levede fra 1777 til 1851.

H.C. Ørsted var en særdeles aktiv og flittig mand, og hans indflydelse rækker over så forskellige områder som kemi, fysik, sprog og filosofi. Han var også en ægte kosmopolit der boede både i München, Paris, og rejste til Tyskland, Frankrig og Holland.

Ørsted er mest berømt og internationalt anerkendt for at opdage at der var en sammenhæng mellem en elektricitet og magnetisme. Hans berømte forsøg var at stille en kompasnål (dvs. en permanent jernmagnet) under en elektrisk leder. Nedenfor ses hans oprindelige forsøgsopstilling:

Det er ikke tilfældigt at Ørsteds største opdagelse var en sammentænkning af to tilsyneladende forskellige naturfænomener. Ørsted var hele livet inspireret af en syntetiserende tankegang (inspireret af bl.a. Immanuel Kant) hvor man så forskellig fænomener som udartninger eller instanser af de samme bagvedliggende grundfænomener. Ørsted skrev også mange filosofiske værker, men de er i dag gået i glemmebogen.

Ørsted opfandt desuden piezometeret, han var den første der fremstillede rent aluminium og han fik indført over 1000 nye ord i det danske sprog for det var Ørsteds ønske at man talte dansk på de danske universiteter.
Mange af ordene er en del af danskernes hverdagssprog i dag. F.eks. ord som ildsjæl, opkomling, tankeeksperiment, nejsiger, ilt, brint, rumfang og massefylde. Disse ord vidner både om Ørsted alsidighed, flid og om hans store betydning.

 

Den store danske - H.C. Ørsted