Karen Blixen

Karen Blixen

Karen Blixen (1885-1962) er en af Danmarks mest internationalt kendte forfattere, som har medvirket til at forme og skabe forståelsen af dansk litteratur på et globalt plan. Blixens værker er konstrueret på et fundament af samtidens konventioner om emner som kønsroller, seksualitet og identitet. Men i stedet for at efterligne og bygge videre på konventionerne, udstilles og parodieres de med skæve indfaldsvinkler.

Blixens rettere skæve og banebrydende opfattelse af kønsroller konkretiseres i Blixen som karakter, idet hun skabte sig en stor, internationalt kendt og stærkt værdsat karriere som kvinde, hvilket i hendes samtid var atypisk.

Blixen udgav dog nogle af sine værker, deriblandt sin debut, “Syv Fantastiske Fortællinger”, under det mandlige pseudonym “Isak Dinesen”, som virker selvmodsigende. 

“Den afrikanske farm”, fortolket som værende grundlag for Blixens internationale erkendelse, redegør for de kulturelle forskelle mellem afrikanere og europæere ud fra den kontroversielle indfaldsvinkel, som karakteriserer Blixens skrivestil. Bogens indhold består af hendes erindringer fra den tid hun tilbragte i Afrika, som kulminerede da hendes mand døde under et tragisk flystyrt. Samspillet mellem hendes empatiske og reflekterende udtryk i den allerede kontroversielle skrivestil og det internationalt orienterede sprogvalg, resulterede i, at værket, såvel som forfatterens navn, spredte sig til mange hjørner af verdens publikum under navnet “Out of Africa”.

Karen Blixen blev endvidere promoveret af anerkendte og respekteret Nobelprismodtager, Hemingway, som ønskede, at Karen Blixen havde vundet litteraturprisen frem for ham selv. Hans stærke litterære autoritet fremmede Blixens popularitet, som medvirkede til dannelsen af Blixens internationale profil.

Karen Blixen blev i Afrika diagnoseret med syfilis, og behandlingen med kviksølv siges at være årsagen til hendes efterfølgende sygdomme, der resulterede i hendes død i 1962. 

Den store danske - Karen Blixen