3.c hjemvendt fra Egypten

 

På mange måder er egyptere og danskere forskellige, det har vi lært gennem vores undervisning på Rysensteen, og dette var da også tydeligt, da vi i 3.C fik besøg af ”vores” egyptere i foråret. Her i efteråret skulle vi selv besøge dem i deres indhegnede boliger (såkaldte gated communities), kæmpe lejligheder med guld overalt og få boede endda i deciderede palæer med elevator (selvom der kun var to etager), pool, balsal og vindeltrapper, der ville gøre Amalienborg til skamme. Al denne ekstravagance kan ved første øjekast virke både smagløs og overfladisk, men når man sammenkobler den med egypternes store nationalfølelse, begynder brikkerne at falde på plads. Dette er da heller ikke helt uden grundlag, når vi danskere besøger de fantastiske pyramider, besøger 7 forskellige kæmpe templer og sejler op ad verdens længste flod Nilen. Egypternes historie og baggrund er de stolte af og med rette, men samtidig når vi besøger disse øvre-middelklasse/overklasse folk, kan vi ikke lade være med at tænke på, at Egypten er den mindst velhavende destination i Global Citizenship Programmet, og at den nuværende præsident i Egypten, Abdel Fattah el-Sisi, overtog magten ved et militærkup.

Alle disse problematikker har vi kunne konkludere ud fra yderst spændende samtaler om demokrati, ytringsfrihed, kvindeundertrykkelse, religions indflydelse på politik og fattigdom med en minister fra den nuværende regering i Egypten, direktøren for Dansk-Egyptisk Dialog Institut, en medarbejder på den danske ambassade i Cairo, der også selv var med til revolutionerne i 2011 og 2013 og ikke mindst de egyptiske elever og lærere. Der har dog også været plads til grin, fest og dans sammen med de jævnaldrende egyptere, der i den sammenhæng slet ikke er så forskellige fra os selv. Vi har gennem rejsen fået et unikt indblik i egypternes kaotiske men alligevel vidunderlige livsstil, hvilket ikke blot har resulteret i nedbrudte fordomme men også givet os danskere en større forståelse for Egypten og ligeledes Danmark.

 

Vores tur blev afrundet med en middag den sidste aften ved Nilens bred i Cairo, hvor vi sagde farvel til egypterne med en tale, hvor et af de store emner i talen var egypternes gæstfrihed, der ikke kan forklares, men skal opleves. Vi i 3.C føler os enormt privilegerede og overrumplede over at have været den første klasse i Cairo, og det blev ikke et ’farvel’ i lufthavnen men et ’vi ses’.