4.d'ere i Kina

Efter at have hørt fra en tidligere Rysensteener hvor billigt man i virkeligheden kunne komme til Kina gennem Chinalink, var vi flere 3.d’ere der gik og legede med tanken om at tilbringe en del af vores sabbatår i fjernøsten. Studieturen havde givet os smag for Kina, med dens vidtstrakte metropoliser og sære, men interessante, kultur. Efter sommerferien var vi således i alt seks Rysensteenere, der drog til Kina – tre tog til Beijing i midten af august, og to uger efter tog vi andre 3 til Tianjin, en kæmpe havneby hundrede kilometer fra hovedstaden. 

Hernede arbejder vi alle som engelsklærere. At arbejde er en fantastisk måde at afvikle sit sabbatår på, og man får virkelig syn for de finere kulturelle nuancer ved at interagere med kinesiske kollegaer på en daglig basis. Intet siger udvidet horisont som en hakket samtale med sin lærer om kinesiske kulturforskelle på en gebrokken blanding af kinesisk og engelsk. Ja, inspirerende kulturmøder er der nok af, hvis bare man ser sprogbarrieren ikke som en forhindring, men som en udfordring. Er man heldig kan man på denne måde gennem sine kinesiske lærere få en smag på, hvordan kineserne lever livet – man kan opdage nye lokale spisesteder, karaokebarer eller selv blive inveteret til middag.

Vores dagligdag består for Tianjin-rejseholdets vedkommende af at underholde og til tider undervise de små kinesiske børn på Cathay Future Kindergarten. Vi arbejder kun fem timer om dagen, men det føles som mere, fordi timerne er delt op af en tre timer lang siesta til frokost. Så vi har reelt først fri klokken fem. Når vi ikke arbejder går vi turer i parkerne, shopper i indkøbscentrerne (de er store), ser film eller slapper af. Der er også meget at vinde ved at gå ud med lokale venner. 

Sådanne nogle venner kan man man eksempelvis finde i byen. Selvom Tianjin på mange måder er kulturelt tilsvarende til Odense, er havnebyen alligevel så stor at hvist nattelivt er umuligt at undgå. At gå i byen i Kina er en sjov, og ofte interessant oplevelse. Det er her man for alvor mærker den mærkelige fascination med hvid hud, der synes at herske i Kina. At gå i byen er således billigt, ofte gratis, og skal opleves, ikke læses.

Boforholdene er markant opgraderet i forhold til sidste år. Vi er det første hold i Tianjin, der bor på Cathay Futures nye kollegie til foreign teachers, og det er et rigtig lækkert sted at bo. På Cathay Future er vi i alt 9 danske foreign teachers, heriblandt 3 fra Rysensteen. Nogen bor på tomandsværelser, og nogen bor på enmandsværelser. Der er ingen vinduer på værelserne, men opholdsstuen er rummelig og toilleterne vestlige. Til vores ernærnigsmæssige behov er kantinen, der har både ’kantinemad’ og retter til bestilling. Det er alt sammen meget kinesisk, og morgenmaden er ikke altid lige heldig, men dagens andre måltider kan fint nydes i kantinen.

Der er mange kulturelle forskelle, og den største og mest fremtædende er selvfølgelig sproget. Her er tre års kinesisk undervisning en velsignelse, fordi det er så knapt med engelsk her. Det er dog ikke for at sige, at man ikke kan tage hertil, hvis man ikke har haft kinesisk – der er mange danskere på skolen der ikke kan et ord, og de klarer sig fint. Der er bare visse ting, der er nemmere når man taler modersmålet. 

Andre kulturforskelle er sådan noget som at hakke og spytte på gaden, den vanvittige trafik og vaskemaskiner der kun vasker koldvask – alle ting, vi kommer til at savne dybt når vi vender tilbage til Danmark.

Det er alt i alt fantastisk at opleve hvad jeg kun kan beskrive som den kulturelle antitese til Danmark, og sandelig en oplevelse vi under alle der overvejer at tage herned. Indtil da holder vi fortsat GCP-fanen højt, og har stadig vores kulturrelativistiske kasketter på. 

- Emily, Jona og Emma