Debatkonkurrence på Rysensteen

De fire deltagere fra Rysensteen

Den 3.-5. marts deltog Anders fra 2f, Kai fra 3x, og Kaja og jeg fra 2d i en debatturnering her på Rysensteen kaldet ”Nordic Schools Debate Championships”, forkortet NSDC. 150 mennesker fordelt på 30 hold fra 16 forskellige lande, herunder Marokko, Tjekkiet og USA, deltog i turneringen. Nogle hold havde meget erfaring inden for debat, mens andre var nybegyndere. På vores hold havde vi forberedt os godt. Kai, Kaja og jeg havde også lige været med til en turnering i Prag. Dog følte vi os som begyndere. Det gjorde jeg i hvert fald. 

Arrangementet foregik i skolens lokaler på Flæsketorvet. Fredag formiddag ankom internationale gymnasieelever med deres rullekufferter i FT1. Turneringen blev officielt skudt i gang til åbningsceremonien, hvor tidligere præsident for generalforsamlingen i FN, Mogens Lykketoft, holdt en tankevækkende tale om global ulighed og storpolitik. Samlingspunktet var derefter ved bordene langs vindueskarmen, hvor der var rigelige forsyninger af kaffe, frugt og snacks. Kai, Anders, Kaja og jeg ventede spændt på, at den første debat skulle begynde. 

 ”Everybody, be quiet please. First round is beginning now!” råbte en af dommerne så endelig. Emnet var, hvorvidt man skulle gøre sundhedsforsikring obligatorisk, altså om adgang til læge og hospitaler skal være gratis. Vi skulle argumentere i mod, så vi var nødt til at tænke ud af boksen. Efter en times forberedelse mødtes vi i et klasselokale med det andet hold, som var fra Tjekkiet. Da deres første taler var ved at runde af bankede mit hjerte på fuldt tryk. Jeg skimmede mine noter en ekstra gang, knappede min jakke, og rejste mig op. Jeg pointerede, at regeringen ikke skulle bestemme over ens penge, og at det var op til en selv, om man ville købe en sundhedsforsikring. Det andet hold mente derimod, at alle skulle have lige adgang til sundhed uanset indkomst. 

Lørdag aften var der Culture Night, hvor et hold fra hvert land skulle lave en bod med pynt og slik fra deres land. Jeg havde selv svært ved ikke at smage lidt af hvert fra bod. Hollænderne serverede bl.a. honningkager, og marokkanerne delte småkager ud. På det svenske holds bord lå der en pakke Bilar med et A4-ark ved siden af, hvor der stod ”Sweden – the better version of Denmark”. Denne bemærkning var nok til at få startet en længere samtale. 

Søndag eftermiddag var der finale og afslutningsceremoni. Mødt af et hav af klapsalver fik vinderholdet samt turneringens bedste talere tildelt pokaler og medaljer. Vi fra Rysensteen klappede især, da Kai fik en medalje for at være ottende bedste taler. 

Først da vi skulle tage afsked med hinanden, opdagede jeg, hvor lærerig en weekend jeg havde haft. Ikke nok med at vi fik debatteret om alverdens komplekse spørgsmål, var der også en rig kulturel udveksling. Kai, Anders, Kaja og jeg er allerede i gang med at planlægge vores næste turnering. 

 

Af Valder Fredens, 2d, 08.03.2017