Med Nordplus i Norge, april 2016

Den 4. april blev jeg, sammen med 9 andre rys-elever, sat på et fly til Oslo – vi skulle deltage i udvekslingsprogrammet ”Nordisk identitet i ændring” sponsoreret af organisationen ”NordPlus”. Sammen med et hold svenskere, islændinge og selvfølgelig nordmænd skulle vi diskutere en række problemstillinger i forhold til integration, identitet og  globalisering. 

Under opholdet blev vi indkvarteret  hos hver vores værtsfamilie, og fik på den måde den perfekte mulighed for i en uge at leve som ægte nordmænd. Det skal jeg lige love for, at vi også fik udnyttet til fulde. Vi blev inviteret på vafler med rømme og det berømte brunost. Vores værtselever var generelt bare enormt interesserede i at være sammen med os og vise os deres kultur, med alt hvad det indebærer. 

Det faglige program var spækket med diverse gruppeopgaver og oplæg. Vi fik bl.a. besøg af en norsk skuespillerinde med pakistanske rødder, som delte sine erfaringer om at være fanget mellem to kulturer. Herudover var der et politisk oplæg fra to norske tænketanke, der kom med hver deres syn på integration og identitet. Samme dag havde vi også en repræsentant fra FN ude for at debattere menneskerettigheder ift. den flygtningestrøm, vi har set de sidste par år, og hvordan de nordiske lande står på det punkt. Projektet blev sidst på ugen afsluttet af en række talkshows, arrangeret af os elever. 

Udover det tætpakkede faglige program, var der også planlagt sociale arrangementer – og nej, det var ikke den slags akavede speeddate-aktivitet, som vi måske havde frygtet lidt. De sociale arrangementer gav os gode grin med de andre nordiske deltager, og vi fik testet vores evne til at kommunikere med hinanden på et godt mikset skandi-engelsk. Med et rejsekort til fri brug af offentlig transport havde vi rig mulighed for selv at tage ud og opleve forskellige ting på tværs af nationaliteterne. Vi brugte flittigt rejsekortet til på egen hånd at udforske Oslo og de omkringlæggende områder. 

Med hjem fra turen har vi en god grundlæggende forståelse for, hvad vores fælles nordiske identitet er, og hvordan vi kan udnytte vores ligheder, men også hvor vi adskiller os fra hinanden. Udover det faglige, tror jeg, at jeg vil beskrive turen som den efterskoleoplevelse, jeg aldrig fik. Det har virkelig overrasket mig hvor tæt et sammenhold, man kan få på blot en uge, vi kendte jo trods alt ikke rigtig hinanden før projektet. Som førstegangsudvekslingselev kan jeg nu også skrive under på den selvstændighed, man får med hjem. Det har dog også været en lidt grænseoverskridende oplevelse, man skal lige vænne sig til at være gæst i en andens hjem og  i en hel uge være på , glad og imødekommende 24/7.  

Vi var alle enige om, at det føltes som om, vi havde været væk i en måned, og vi ville ikke tøve med at sige ja, hvis vi blev tilbudt at deltage igen en anden gang.

Katarina, 1d

Læs artikel fra norsk avis om besøget her.