Fællesskab og homestay i Seoul

Sent om aftenen d. 1. oktober ankom min klasse 3.f til vores hostel i Downtown Seoul. Allerede i bussen fra lufthavnen fornemmede vi tydeligt hvilken by vi var ankommet til. Seoul er i den grad en storby der bærer præg af modernitet og teknologi, som vi kender det fra mange steder i Vesten. 

Den første aften besluttede vi os for at spise i fællesskab og allerede her blev vi på en lokal restaurant præsenteret for det såkaldte “korean barbecue”, hvor man selv står for at grille svinekød og grøntsager over en gasgrill som er indbygget i selve spisebordet. Dette blev blot ét ud af mange møder med den koreanske kultur. 

I løbet af den næste uge på hostel formåede vi bl.a. at bestige et bjerg i det meget smukke naturområde Bukhansan National Park, hvor vi på toppen kunne kigge ud over hovedstadens høje bygninger. Derudover nåede vi at være på diverse historiske museer, overvære en fodboldkamp mellem to koreanske hold, opleve populære bydele som Gangnam og Itaewon, cykle rundt om Han-floden og blive undervist i den koreanske kampsport taekwondo. For mange af os toppede disse dage dog, da vi med bus kørte ud til Ganghwa, en sydkoreansk ø, der ligger tæt op af grænsen til Nordkorea. Her akkurat ved den 38. breddegrad kunne vi via store kikkerter kigge til Nordkorea - for nogen af os lykkedes det endda at få øje på mennesker på den anden side af grænsen, der fulgte dagens gang. En både speciel og rørende oplevelse, som de fleste af os sent vil glemme.

Ydermere blev der senere på ugen også tid til et visit hos den danske ambassade, hvor vi bl.a. mødte to danske praktikanter. Her fik en snak om alt fra sydkoreansk politik til det enorme fravær af skraldespande i det koreanske gadebillede.

De sidste 3 dage af vores ophold stod på homestay, hvor vi hver især skulle indlogeres hos en koreansk værtsfamilie. Den high-school elev vi hver især skulle bo hos, havde alle deres hverdag på Inchang High School, ca. en times kørsel fra centrum af Seoul. Her blev vi af både lærere og elever mødt med en entusiasme og gæstfrihed, kun de færreste kan drømme om. De individuelle koreanske familier var hver især ligeledes både gæstfrie og åbne, og interesserede sig lige så meget for os, som vi gjorde for dem. På homestay blev det understreget, at det virkelig var her, vi i højeste grad fik lov at opleve koreansk kultur helt tæt på. Hjemmefra havde vi lært en del om det koreanske skolesystem, som bærer præg af ekstremt lange skoledage, hvor især skriftlige prøver udgør en stor del af livet som high school-elev. 

Selvom Sydkorea på mange måder er et højteknologisk og moderne land, oplevede mange af os, at der var en helt enorm sprogbarriere mellem os og vores homestay-elev, som ikke altid gjorde kommunikationen helt problemfri. Men selvom vi ikke altid forstod hinanden fuldkomment, skulle det ikke stå i vejen for det kulturmøde, der personligt har fået mig til at reflektere over min egen hverdag mere end nogensinde før - verden er langt større, end vi til dagligt forestiller os. Det er åbenhed og nysgerrighed der gør, at vi lærer noget af andre mennesker - også selvom det er svært at tale sammen. 

Turen til Seoul har som klasse gjort os tættere, både med hinanden indbyrdes men også med vores lærere. Fra Korea vil jeg især tage den enorme gæstfrihed, entusiasme, venlighed og nysgerrighed med mig, som vi oplevede i forbindelse med homestay på Inchang High School - noget, som vi helt sikkert kan lære af i Danmark. 

Skrevet af Josefine 3.f

seoul