Ti 4d-ere i Tianjin

Efter tre år med kinesisk på Rysensteen er vi 10 elever fra sidste års 3d, der følte en trang til at drage mod øst for at opleve den kinesiske kultur i dybden. Og her sidder vi nu i den kinesiske millionby Tianjin, hvor vi arbejder som engelsklærere i Cathay Future Bilingual Kindergarten.

Vi er 19 udenlandske lærere fra 5 forskellige lande, som bor, arbejder og hygger os sammen. Vores hverdag går med at undervise de dejlige kinesiske børn, som er i alderen 2-6 år. Vi har hver 2-3 klasser i forskellige aldersgrupper, så vi får både madet de små og hjulpet de store med lektier. Derudover er vi i høj grad skolens internationale ansigt udadtil, som har skullet diske op med diverse skuespil, shows og kunstneriske udfoldelser. Det er sjovt at få lov til at slippe kreativiteten løs og samtidig vise kineserne, hvordan tingene foregår ”the Western way”.

Endnu skæggere er det for os at få et indblik i den kinesiske måde at gøre tingene på. For hvis vores GCP-studietur var et lille, spændende tit ind ad døråbningen, er hængslerne nu blevet sprængt helt af. At bo og arbejde i så anderledes et land giver en helt unik mulighed for at komme ind under huden på kulturen. Det sætter en over for konstante udfordringer. Rent pædagogisk bliver man ofte opmærksom på de store forskelle mellem Danmark og Kina, og det er ikke altid let at balancere mellem sin egen kulturelle baggrund og tilpasningen til de kinesiske undervisningsmetoder. Eksempelvis bliver de kinesiske børn trænet i at marchere og stå ret, nogle gange op til 45 minutter af gangen, og som dansker, der er vokset op med fri leg og selvstændighed i madpakken, er den slags i hvert fald noget, man lige skal vænne sig til. 

Men når man så kommer ind i klassen og får snakket med Tiger, Sugar, Ocean og alle de andre helt ekstremt søde børn, går det op for én, at de alligevel minder utrolig meget om Villads, Josephine og Kasper fra Vesterbro Børnehave.

Tiden her i Kina går dog ikke kun med arbejde. Hvis vi skulle fortælle om alle de fantastiske oplevelser, vi har haft, ville det fylde mere end Maos lille røde. Vi har bl.a. været en tur i den gamle hovedstad Xi’an, som ifølge kineserne skulle have mere end 2000 års historie. Denne histories vingesus mærkede vi ved de 8000 terrakottakrigere og den gamle bymur fra Tang-dynastiet, som står i stærk kontrast til de moderne højhuse. Byens muslimske præg kunne bl.a. ses i den sprudlende Muslim Street, hvor man både kunne få glaserede ris og shawarma, som vi kender den fra Mujaffas.

Også den nye hovedstad, Beijing, har vi haft rig mulighed for at udforske, da den ikke befinder sig mere en 30 minutter væk i hurtigtog. Vi har bl.a. besøgt Den Himmelske Freds Plads, Temple of Heaven og Silkemarkedet, og derudover oplevede vi førsteklassesbehandling i Beijings natteliv, hvor vi formåede at få hvad kineserne betalte 50.000 kr. for for 0 dukater. Udelukkende fordi vi var vesterlændinge.

Men man behøver dog ikke at tage til Beijing hver weekend for at få tilfredsstillet sin eventyrlyst. Tianjin og hverdagen på Cathay Future er nemlig også fyldt med oplevelser og overraskelser. Vi nyder i den grad denne her mulighed for at få brugt vores kinesiskkundskaber, oplevet verden og udforsket den kinesiske kultur indefra.