Global Citizenship Programme

GLOBAL CITIZENSHIP PROGRAMME (GCP) er en dansk studentereksamen med et stærkt globalt fokus. Programmet har sin egen læreplan og progressionsplan og det praktiserede verdensborgerskab som dannelsesideal. 

GCP er ikke en studieretning men gælder for alle Rysensteens elever. Undervisningen foregår i de obligatoriske fag, hvor GCP-perspektiver behandles sammen med målene i fagenes læreplaner, og i en række særlige GCP-tværfaglige forløb i fx kulturforståelse og FNs 17 verdensmål (læs mere om GCP og FNs 17 verdensmål her). Ligeledes udspringer mange af skolens frivillige aktiviteter også af GCPs internationale fokus. 

Klik på menuen til venstre for at se videoer, hvor vores elever fortæller om deres oplevelser med GCP på Rysensteen.

Se med og bliv klogere på hvorfor Rysensteen ligger i front, når det kommer til at gøre unge mennesker til ansvarsfulde verdensborgere.

Formål

Formålet med GCP kan opsummeres i to kategorier: globalt ansvar og globale muligheder

Med GLOBALT ANSVAR ønsker Rysensteen at skabe en bevidsthed hos vores eleverne om det ansvar, vi alle deler for at løse den menneskehedens store udfordringer som klimaforandringer, økonomisk ulighed og undertrykkelse af menneskerettigheder.

Med GLOBALE MULIGHEDER ønsker Rysensteen, at give vores eleverne evnerne og færdighederne til at gribe den globaliserede verdens muligheder ift. uddannelse og karriere og netværksopbygning. 

Se mere om, hvordan eleverne møder GCP i løbet af deres tid på Rysensteen i GCP-metroen.

Kulturmøder

Kulturmøder en helt central del af GCP. At kunne forstå og interagere med andre kulturer er en af de vigtigste forudsætninger for at realisere GCPs to formål. Derfor har Rysensteen et meget tæt samarbejde med 15 partnerskoler i hhv. Argentina, Canada, Egypten, Indien, Island, Kina, Kroatien, Rusland, Singapore, Spanien, Sydkorea, Tyrkiet, Uganda og USA (2 partnerskoler i hhv. Massachusetts og Maine). Samarbejdet med partnerskolerne indbefatter særlige kulturforståelseskurser, at alle elever besøger en af partnerskolerne og bor på homestay hos en “buddy” fra partnerskolen, og åbner dørene til sine egne hjem, når “partnerskole-buddies” besøger Danmark. I forbindelse med GCP-studieturene til partnerlandene er der etableret en opsparingsordning, som alle deltager i fra gymnasiestart. 

Læs mere om Rysensteens partnerskoler her.