Science Eksursion til Aarhus
I uge 11 var 2.j på faglig og social tur til Aarhus med to overnatninger fra onsdag til fredag. Torsdag brugte klassen dagen på Institut for Kemi ved Aarhus
I uge 11 var 2.j på faglig og social tur til Aarhus med to overnatninger fra onsdag til fredag. Torsdag brugte klassen dagen på Institut for Kemi ved Aarhus
I fredags samlede vi traditionen tro tidligere elever til vores årlige alumnearrangement. Aftenen startede med Alumneforeningens generalforsamling, hvor både formanden, August Thorning Hjortshøj, og rektor, Gitte Harding Transbøl, præsenterede et spændende nyt initiativ: Global Citizen-legatet.
Ryssere hjemvendt fra Model European Parliament i Brussels
Sammen med to elever fra Sankt Annæ Gymnasium sendte vi i sidste uge vores elever ned for at deltage i Model European Parliament med andre unge fra Vest Europa.
3.g elev Lukas fortæller: Min oplevelse til WEMEP 2025 i Bruxelles var unik helt ind til benet. Det var 6 intense dage fyldt med debat, dialog og, for mit eget vedkommende, en masse nye fede bekendtskaber.
I sidste uge var tre ryssere afsted til BIGMUN på Birkerød Gymnasium, hvor de repræsenterede Sudan og diskuterede aktuelle emner, der rakte fra etablering af løsninger på flygtningekriserne i Centralafrika til stigningen i psykiske lidelser hos børn.
De fem intense dage gav et indblik i, hvordan FN-arbejdet egentlig fungerer mht. processer og diplomatiets betydning for kommunikation mellem lande. Indimellem bød konferencen på paneldebat, plenary sessions og just dance - det gav erfaring, minder og nye relationer over hele verden🌍🕊️
Rysensteen har fået sin helt egen læseklub!
Læsekubben samles hver 2. uge hvor de diskutterer litteratur og drikker te. Til første møde havde alle eleverne medbragt deres yndlingsbog. Til næste møde vil eleverne læse bogen "The outsiders" af Susan E. Hinton. Vi glæder os til mange fremtidige møder i læseklubben.
Efter at alle 2.g’erne har arbejdet med at lave film i deres 2.fremmedsprog de sidste par uger, holdt vi tirsdag d.28/1 filmfestival, hvor vi med rød løber og Oscar-stemning så alle 15 klassers vinderfilm, skrev filmanmeldelser og stemte om de 3 vindere: Publikumsprisen (som vinder den Gyldne GCPard), den prestigiøse Lærerpris, samt den Filmtekniske Pris. Alle vinderne fik biografbilletter og selvfølgelig æren og hæderen. Filmene var kreative remedieringer af et selvvalgt emne fra undervisningen, og de spændte vidt i både stil, tone og emne.
I weekenden leverede Rysensteens Musicaludvalg en imponerende forestilling med årets musical 'Inden blækket tørrer'. Uden hjælp fra lærere har eleverne stået for alt fra manuskript og scenografi til musik, dans og skuespil.
Den 22. januar 2024 afholdte vi traditionen tro orienteringsaften på Rysensteen. Omkring 1.500 forældre og nye ansøgere mødte op for at høre mere om studieretninger, elevudvalg og optagelse. Aftenen startede i DGI-Byen, hvor rektor Gitte Harding Transbøl for 26. gang bød velkommen til orienteringsaften på Rysensteen Gymnasium. Efterfølgende stod vores elever klar i Kødbyen til at guide de besøgende rundt på Campus Rysensteen. Rysensteens lærere gav de besøgende et indblik i skolens faglighed, mens elevudvalgene sørgede for en festlig stemning med kage, musik og godt humør.
Vi har i denne uge fornøjelsen af at have besøg fra vores partnerskole i Uganda, Kasubi Parents School.
Under besøget har eleverne fået indblik i klimaforandringernes konsekvenser og i, hvordan vi i Danmark arbejder for at beskytte klimaet. De har blandt andet besøgt HOFOR og Amagerforbrænding, hvor de har lært om bæredygtig energiforsyning og klimatilpasning af danske byer.
Eleverne har boet på homestay hos 3.K, som besøgte dem i Uganda i oktober 2024. Her er der også blevet tid til sightseeing og kulturudveksling i familierne.
Torsdag d. 16.1. holdt vi Engagementsmodul for alle hele 1g årgangen. Først holdt to engagerede 3g'ere Andrea 3f og Ofelia 3k et spændende oplæg, herefter fik 1g'erne mulighed for at høre om talent og frivillighedsprojekterne, møde elevudvalgene og en perlerække af foreninger og NGO'er fra vores lokalområde.
I forbindelse med Rysensteens besøg af den sydkoreanske partnerskole var 2f og deres gæster på Frihedsmuseet. Besøget gav rig mulighed for at øve sig i kryptere hemmelige beskeder mellem modstandsbevægelsen og de allierede men også udveksling af danske og sydkoreanske erfaringer med besættelse.
D. 22. januar inviterer Rysensteen Gymnasium til orienteringsaften for nye ansøgere.
I uge 49 var 12 udvalgte 1.g'ere værter for 12 hollandske elever fra partnerskolen VCL i Haag. Med fokus på temaet demokratisk inddragelse og polarisering arbejdede eleverne med selvvalgte problemstillinger i projektgrupper på tværs af nationaliteter. I løbet af ugen fik gruppen besøgt Ungdommens demokratihus, kravlet op på Copenhill, overværet en folketingssamling om den grønne trepart og blev vist rundt på rådhuset inkl. besøg i borgerrepræsentationen og rådhustårnet. Til april besøger de 12 Ryssere Haag.
I den forgangne uge har 3.G-elever fra Rysensteen Gymnasium været i praktik hos PlanBørnefonden og på Sundbyøster Skole.
En vigtig del af GCP-programmet er at binde undervisningen op på virkelige problemstillinger. GCP-praktik giver derfor eleverne en indsigt i, hvordan virksomheder/institutioner arbejder med global dannelse i praksis. I løbet af ugen fik eleverne mulighed for at bruge de interkulturelle kompetencer, de havde tilegnet sig gennem tre år på Rysensteen, i virkeligheden.
Rysensteen Gymnasium indsamler 389.885,24 kroner til PlanBørnefonden.
Den 6. december fik Rysensteens 1.175 elever fri fra undervisningen for at samle penge ind til PlanBørnefonden. Eleverne skulle bruge dagen på at samle penge ind til deres klasses eget sponsorbarn i Kampala.
Eleverne samlede penge på forskellige måder: nogle tog en ekstra vagt på arbejdet, andre hjalp familie eller venner med opgaver, og nogle trodsede også kulden for at sælge kage og kaffe i København.
I sidste uge havde vi besøg fra vores partnerskole i Singapore Tampines Meridian Junior College. Singaporeanerne deltog i undervisningen, blandt andet i engelsk sammen med 1.S og i historie med 2.S, som i 3.G skal på studietur til Singapore.
De singaporeanske elever boede hos deres danske værter fra 3.T, som de tidligere havde haft besøg af i september. Under besøget var singaporeanerne ude at stå på skøjter, cykle på christianiacykler og til fællesspisning på absalon med elever og lærere fra 3.T
Reception for Gitte Harding Transbøls 25-års jubilæum
Onsdag aften var ansatte, tidligere elever, kollegaer og den nærmeste familie inviteret til Gitte Harding Transbøls 25 års jubilæum som rektor på Rysensteen.
Aftenen bød på taler fra både ledelsen, rektor-kollegaer og bestyrelsen, der var med til at tage os på en rejse gennem de sidste 25 år på Rysensteen Gymnasium.
Et særligt øjeblik var, da Rysensteens lærerband havde arrangeret en flashmob med alle ansatte, som fremførte Gittes yndlingssang “You’ve Got a Friend”.
Rysensteen elever er danmarksmestre i lyrik
Tillykke til Noah (3y), Benedicte (3y) og Andrea (3j) fra Rysensteens skrivegruppe 'Grethe'. De tre elever er blevet kåret som danmarksmestre i lyrik. De indsendte tekster til konkurrencen og vandt pladser på et skrivekursus på Vallekilde højskole. Her mødtes de med 18 andre unge skrivetalenter mellem 16 og 19 år, hvor de blev undervist af professionelle forfattere bl.a. Simon Fruelund.
Stort Tillykke!
For 14. år i træk har vi afholdt vores GCP-dag på Rysensteen som en hjørnesten i Rysensteens Global Citizenship Programme. Traditionen tro blev elever og gæster budt velkommen af Clement Kjersgaard, Gitte Harding Transbøl og Anders Schultz i DGI Byen.
3.y er netop kommet hjem fra deres studietur til Boston.
Eleven Johan fortæller:
3.z's studietur til Tyrkiet blev alt andet end kedelig! I Istanbul blev klassen budt velkommen med åbne arme af elever fra Cevre Koleji, hvor de oplevede tyrkisk skolegang på nært hold og fik dybdegående indblik i det tyrkiske skolesystem gennem undervisningsobservation og interviews med de tyrkiske elever. Sportsånden kom på prøve med en intens basketballkamp – hvor vi snævert måtte se os slået – men vi fik revanche med en sejr i futsal!
3b har været i Madrid for at undersøge, hvordan spaniernes forhold til henholdsvis den nationale og den regionale identitet afspejler sig i deres passion for fodbold. Efter i starten af september at have været værter for de spanske elever, rejste vi kort efter til Madrid, hvor vi blev modtaget med stor varme og dobbelt kindkys i lufthavnen af de spanske elever og deres familier, som straks åbnede deres hjem og deres hjerter for de danske elever. Her startede en berigende uge på homestay og med spændende oplevelser i rigt mål.
Turen startede ud i den pulserende storby New York. En gåtur over den ikoniske Brooklyn bridge endte i en smuk sejltur ud til Staten Island, hvor man kunne se den ikoniske Frihedsgudinden. Klassen var også op i Empire State Building, hvor man virkelig kunne se byens lys og storhed. Til Amateur night på det verdensberømte Apollo theatre i Harlem hørte klassens morgendagens talenter Indefor blandt andet sang og dans.
3k har været en tur i Ækvators omegn. Klassen var 10 dage i Uganda i ugerne op til efterårsferien. Turen inkluderede: Besøg på partnerskolen i Kasubi, homestay hos ugandiske partnerelever, og besøg hos Plans projekter i Kampalas slum, med fokus på klimatilpasning og bæredygtig recirkulation af affald. Efter nogle dage i stærkt trafikerede Kampala, og med en afstikker til Plan sponsorbørnene i Kamuli, sluttede vi med lidt afslapning i Murchison Falls National Park og besøg på en kaffefarm i Hoima, hvor klimaforandringerne også påvirker produktionen.
Vi ankom til Krakow tidlig mandag morgen, og var hurtigt i gang med vores GCP-projekter. I løbet af ugen interviewede vi den moderne patriot og radiovært Paulina, Alex, en frivillig i Jewish Community Center i Krakow, samt en ung studerende, Dominika. De gav os alle tre forskellige indblik i den polske identitet, og vi fik en bedre forståelse af landets komplekse historie og dens betydning for den polske selvforståelse. Vi afsluttede vores rejse med et par dage i Warszawa, bl.a.
3a har været i Buenos Aires. Her har de besøgt partnerskolen og deltaget i undervisning og sportsdag sammen med de argentinske elever. Her har de blandt andet danset tango samt spillet fodbold mod argentinerne.
Dumplings, jerk chicken eller de sprødeste croissanter? Toronto har det hele!
Singapore er en ung nation på størrelse med Bornholm, men på rekordtid har landet vokset sig til et internationalt handelscentrum. På denne tur har 3.t mødt det verdensberømte multikulturelle samfund, der er hjem til Singapores befolkning på ca. 5,5 mio indbyggere. De har navigeret rundt på øen i storbyens tumult med lydene fra deres fire officielle sprog: engelsk, malaj, mandarin og tamil. De har fulgt duften til lokalsamfundene Chinatown, Arab Street District og Little Indias kulinariske scene.
Da vi ankom til Cairo, blev vi straks ramt af en massiv mur af varme, som slog os tilbage – noget helt andet end det danske efterår. Selvom temperaturen var næsten uudholdelig i starten, blev vi hurtigt vænnet til den, og det hjalp, at alle vi mødte, var venlige og gæstfrie.
Værtsfamilierne tog imod os med åbne arme og gjorde os straks til en del af deres hverdag. Meget lange dage, ofte fra morgen til midnat. Uanset hvor vi gik, blev vi mødt med smil, lange blikke og småsnak fra de lokale.