En dannelseshistorie bliver til

22 udvalgte personer fra den danske dannelseshistorie skaber identitet på Rysensteen Gymnasium.

Kulturhistorie

På vores rejse rundt i verden for at skabe partnerskaber til Rysensteens Global Citizenship Programme blev vi på skoler i USA, Rusland, Egypten, Sydkorea, Kina mm mødt af udsmykninger, der med forskellige udtryk tegnede landenes kulturhistorie, fremhævede betydningsfulde historiske personer eller fremhævede skolernes værdier. Fx blev vi i Skt. Petersborg på vores partnerskole vist rundt af en elev på skolen som gennem udsmykningen fortalte os dele af den historie, som de stod på skuldrene af.


Disse oplevelser gav kimen til den dannelseshistorie, vi gik i gang med at fortælle gennem de 22 collager, der pryder vores trappetårne i den gamle hovedbygning i Tietgensgade.


Der blev nedsat en gruppe af engagerede lærere og ledere, der repræsenterede forskellige fakulteter, og vi var enige om, at dannelseshistorien skulle bestå af et udvalg af danske personer, der har haft stor betydning for den danske kultur vi står på skuldrene af – både historisk, ideologisk, forskningsmæssigt, kulturelt og økonomisk. Det blev ikke nogen let opgave!


Vi valgte i samarbejde med vores grafiker Anne von Holck, at det kunstneriske udtryk skulle være store grafiske collager (ca 1 x 1 m) med personernes kontrafej samt et eksempel på det, de havde skabt, sagt eller skrevet, som for os at se har haft betydning fra den danske dannelseshistorie. Der var plads til præcis 22 collager i de to trappetårne. Det er klart, at der i en sådan proces bliver truffet nogle valg, der kunne have været anderledes, og dermed havde fortalt en anden historie. Men det vigtigste var, at de udvalgte personer repræsenterede noget skelsættende for Danmark, og at collagerne skulle give inspiration til vores elever i deres egen dannelsesproces gennem deres gymnasieår. Samtidig var håbet, at collagerne kunne blive brugt til at fortælle vores internationale gæster om den danske historie og danske værdier.


Således går rysensteenere nu på snart 10. år hver dag op ad trapper, der fortæller om væsentlige danske personer og personligheder, hvem vi skylder en hel del for det Danmark, vi kender i dag.


Markante internationale personer

Projektet gav næring til også at skabe collager med væsentlige personer som repræsentanter for enten vores partnerlande eller for væsentlige internationale handlinger. Således blev vores fælleslokaler på Flæsketorvet udsmykket med collager af for os at se markante internationale personer lige fra Kant over Ban Ki Moon til Malala.


Form

Alle collagerne er lavet med grafiske, sorte, grå og sølv-folier monteret både for og bag på plexiglas, hvilket giver dybde og en effektfuld bevægelse i billederne, når man går forbi dem.