3j i Grønland 2024

Da 3.j i starten af september landede i Grønland, var det et kulturmøde, som både bød på fantastiske naturoplevelser og rørende fortællinger fra grønlændere, der fortalte om, hvordan det har været at vokse op i eftermælet af kolonialismen. 

Første stop var Kangerlussuaq, hvor en lettere strabadserende tur ud på indlandsisen ventede. Efter en overnatning på Kangerlussuaq International Science Support gik turen videre til Grønlands næststørste by, Sisimiut. 

Sisimiut er en by med et indbyggertal i underkanten af 6000, men det begrænsede ikke imødekommenheden, da det lokale gymnasium GUX blev besøgt. Der var både deltagelse i undervisningen og guidet rundtur i byen ført an af eleverne. 

Derudover bød Sisimiut også på fantastiske naturoplevelser, da 3.j vovede sig ud i den grønlandske ødemark på en 21 km lang vandring, hvor der både blev krydset elve og forceret tung sne. 

Optakten til dette var en stejl tur op til en naturskøn udsigtspost på toppen af Præstefjeldet. En hård, men smuk tur. 

På det lokale museum fortalte museumsdirektøren bl.a. om arbejdet med at ændre fokus fra kolonihistorie til de små historier fra lokalsamfundet med vægt på inuit-kulturen. 

En trommedanser viste den traditionelle dans og fortalte om kontrasten mellem at vokse op i et samfund præget af danske værdier og ønsket om at dyrke spirituelle ritualer fra før kristendommens indtog i Grønland. 

På den sidste dag var højdepunktet en sejltur ud til en forladt bygd, på en ø ud for Sisimiuts kyst, dog senere overgået af et fantastisk nordlys, som satte et enormt smukt punktum på en utrolig spændende og lærerig tur.

elever fra 3j fanger torsk