Privjet fra 3s - hjemvendt fra Rusland

”Russia Welcomes You!” stod der på skiltet med det danske og russiske flag, da vi trådte ud fra bagageudleveringen. De 25 elever fra Gymnasium 168 i Skt. Petersborg stod klar med familie og venner for at tage imod deres spændte danske elever fra 3s. Vi sagde herefter kort farvel til vores klassekammerater og begav os ud mod bilerne. Bilturen gav os det første blik på en by, præget af 315 års historie, tre navneskift og 5 mio. indbyggere. En vidunderlig blanding af sovjetiske lejlighedskomplekser, parisiske slotsarkader og moderne storcentre susede forbi bilens vindue på en firsporet vej, der husede personbiler, elbusser, sporvogne og lastbiler.

Den forestilling mange havde, før vi kom, blev lagt i graven af de fantastiske bygninger og velfungerende infrastrukturer. Den forestilling man skal have af Rusland, skal være en med russisk maksimalisme. I hver en krog findes fint udskårne detaljer og forgyldte figurer. For Rusland er ikke et land ødelagt af krig, tværtimod. De er verdensmestre i genopbyggelse, rugende på en enorm stolthed af deres håndværk og kultur. Selv da økonomien efter Sovjetunionens fald var i ruiner, var der stadig penge at finde til genopbyggelsen af Frelseren-Kristus Katedralen.

Til aftensmad blev de fleste budt på blinis, sirniki, shchi eller andre klassiske russiske traditioner. Efter maden kom de fleste på guidet rundtur af deres værtselever for at se Neva-floden og de mange paladser og kirker i byens fantastisk natteoplyste glans. Allerede første aften var ingen i tvivl: Det bliver en uge med rig, russisk højkultur og folkeliv. Værtsfamilier var stolte af at modtage elever fra udlandet og ikke mindst fremvise deres land. For selv om det er et land præget af komplekse politiske strukturer og en kritisk paradoksal historie, er Rusland stadig et land med liv. Et land med borgere, der elsker deres land og kultur og er bristefærdige af stolthed over at vise det frem til turister. Der er så meget mere end Putin og Stalin i Rusland, der er en veludviklet mad-, kunst-, musik- og folkekultur, man som turist dårligt kan andet end at være nysgerrig over for. I et sted som Rusland behøver man ikke at tænke på NORA - det kommer helt af sig selv. 

3s i Rusland