3.c får kulturoplevelser i Egypten

3.C besøgte i september Dr. Nermien Ismail Language School, Rysensteens mangeårige partnerskole i Cairo i Egypten, hvor vi danskere fik lov til at komme helt ind på livet af skolens egyptiske elever.

Når man rejser i Egypten som turist, får man blik for landets enormt spændende kulturhistorie, som strækker sig flere tusinde år tilbage i tiden. Selv oplevede vi selvfølgelig pyramiderne i Giza, men også hav af templer og grave omkring Nilen i det Øvre Egypten i forbindelse med det tre dage lange cruise på Nilen.

Men et er at rejse i Egypten som turist. Noget andet er at blive taget ind af en egyptisk familie, og leve med deres vilkår, betingelser og regler – For det er her, at den virkelige kulturelle oplevelse gemmer sig. Når først man på en opfindsom måde overkommer sprogbarrieren (den kan opstå til tider), opdager man at det kan være ganske let at snakke med fx sin værtsfamilie. Jeg havde en oplevelse med en fætter til min værtsbror, som jeg sad og spiste aftensmad med. På trods af at jeg ikke ved meget om fodbold, brugte vi alligevel en diskussion om fodbold og PlayStation til at bygge bro mellem hinanden – et fælles udgangspunkt – som åbnede op for en længere samtale om skole, familie og venner. Når man sider i en situation konkret og snakker med en egypter, er det måske ikke nødvendigvis alle kulturbegreberne fra GCP-undervisningen man har med i baghovedet. Men alligevel er det essensen af GCP-programmet – åbenheden mod andre mennesker – som gør at man får en rig kulturoplevelse.

Tekst af Felix Wohlert
Billeder af Freja Sorgenfrei Mac Dalland

cairo