MEP i Brügge - læs om turen

Af Mathilde Johanne 3.e

Vi sidder iblandt unge mennesker i jakkesæt. Foran os står elektroniske stemmeurner, til min højre side står en bordmikrofon. Rummet er vakt til live af den Q&A session der finder sted, hvor en ung hollandsk fyr, udreder faktuelle misforståelser omkring alt fra den europæiske ide om demokrati til forkortelser af internationale institutioner. I et væk namedroppes der udtryk som ”operative clauses” og ”financial profit”. Der tales om nato, om menneskerettigheder. Nej der tales ikke. Der adresseres problemer. Den slags problemer menig teenager ser i nyhederne. 

Men hvor er vi henne? Vi befinder os i en stor sal i Europalamentet i Bruxelles. Vi sidder en dansk delegation af unge, tre drenge og 7 piger fra henholdsvis Sankt Annæ, Gefion, Svendborg Gymnasium, og så de tre ryssere vi er af sted, naturligvis, Emma 2.u, Rikke 3.e og jeg selv, Mathilde Johanne 3.e. Men det er ikke kun os det handler om, for på alle de andre sæder i parlamentet sidder et kæmpe stort og spraglet udvalg af Europas ungdom. Foran os sidder nogle finner, de er kun halvt så mange som os, og kigger vi bagud sidder polske unge side om side med tyske og ungarske. 

Men det flag der ligger på mit bord er dansk, og det flag repræsenterer min stemme i debatten, min stemme i parlamentet, sådan en har vi hver især i den danske delegation. Vi er samlet hele parlamentet, alle de deltagende til MEP BSR i Brügge, Belgien, og anledningen er at debattere og stemme om de resolutioner vi i 6 komitéer i den forløbne uge, har arbejdet sammen med unge fra alle lande om at lave. Hver komité med sit specielle fokusområde, der tager stilling til såvel udbredelse af menneskerettigheder og demokrati, ”the minor problem of guerilla gardening”  som nationalistiske tendenser i EU, og hvad man i grunden skal gøre ved dem. Men fælles for alles arbejde har været håbet om at samarbejde mellem forskellige lande, forskellige holdninger kan føre til løsninger på fælles problemer. 

Vi har holdt taler, vi har grint, vi har været helt vildt trætte, så har vi drukket noget kaffe og blevet friske igen, friske til mere frugtbar debat. Vi har lært en masse spændende udenlandske EU-borgere at kende (og nordmænd der var inviteret med i EU, til alles forvirring, men også store fornøjelse). Det hele har fundet sted i Belgien, så side om side med kulturforskelle fra øst til vest, har vi også lært en masse om Belgien, og spist en pomfrit, en musling og en masse chokolade. Vi har kigget os omkring i den fænomenalt flotte by, Brügge er, Belgiens svar på Venedig. Flot morgen, dag og nat. Med i købet fik vi lige en udflugt til Belgiens helt store by for krigshistorie, Ypres hvor vi kiggede på carbon rekonstruktioner af gamle bygninger, som var blevet bombet synder og sammen i 1. Verdenskrig, vi så gravene til de 500.000 soldaterliv det kostede. 

Vi har lært en masse om EU, om Belgien, og en lille smule om 1. Verdenskrig. Vi kan tage glade og veltilpas hjem, for vi har gennem hele ugen haft centralt fokus på en helt bestemt dansk værdi. Selvom samarbejde også kunne have været et perfekt svar her, er det ikke det udtryk jeg taler om. 

Vi har haft en enormt god tur, for vi har nemlig hygget os.