3s i Skt. Petersborg

Fordommene om Rusland er mange. Vi tror, at de spiser ualmindeligt meget borsjtj, de har pelshuer til alle ugens dage, og så er de kæmpe fans af den kære præsident Putin. På trods af kun 2 timers rejsetur føles Rusland som en helt anden verden – en følelse af ”os mod dem”. Men da vi lørdag d. 23. september landede i Skt. Petersborg, blev hentet af vores russiske hosts, og den første sang som spillede i radioen på vej mod vores nye hjem de næste fire dage, var Justin Bieber, føltes det alligevel ikke helt så fremmed. 

Samme følelse oplevede vi flere gange under vores homestay. De ser amerikanske film, spiser engelsk slik og ser ud som typiske københavnere. Men alligevel er de så langt fra alt det, som vi kender. Deres madvaner er mildest talt forvirrende, hvor kage ses som morgenmad og ost serveres til samtlige måltider. Desuden har vi i den russiske undervisning lært, at Kairo er verdens mest beskidte land, Rusland vandt 2. Verdenskrig, og de var også de første, som landede på månen. Det var vi slet ikke klar over.

På ægte globa-klasse manér har vi lært meget om det russiske system. I Danmark er de fleste enormt kritiske overfor Putin og det, som Rusland mener er ”demokrati”. Og da vi snakkede med vores russiske hosts havde de fleste det på samme måde. De unge herovre er trætte af korruptionen og manglen på information i deres undervisning – alligevel svarede de alle ”ja”, da vi spurgte, om de troede, at Putin ville vinde til næste valg. Det må være sindssygt demotiverende at vide, at man ikke har nogen indflydelse som ungt menneske.

Rusland er en rutsjebane. Homestay var en oplevelse, som vi sent vil glemme, selvom ingen af os kan se på et stykke ost længere, uden at få hovedpine. Vi bæller vand i os, for russerne drikker åbenbart kun te, og forsøger ihærdigt på at spise sundere måltider end dem, som vi fik serveret vores første dage i Rusland. Men russernes gæstfrihed har været helt fantastisk og man kan ikke undgå at føle sig en smule forkælet, når man som den eneste har fået sit eget værelse i sin russers 50 kvadratmeter store lejlighed. Vi er nu indlogeret på vores hostel, og er glade for den frihed, som det indebærer. Vi hygger os i Skt. Petersborg, og vi er slet ikke klar til at tage hjem. 

 

Alba og Signe 3s