3u i New York og New England

Kære Rys

I 3.u har vi nydt vores 12-dages tur rundt i det nordøstlige USA, hvor vi har været i både New York og New England. 

Vi startede ud i New York, og det var en overvældende oplevelse at indtræde i landets kulturhovedstad. Vi tog på flere byvandringer rundt i byens kvarterer, og oplevede den umådelige diversitet mellem nabolagene; fra Chinatown, hvor gaderne var pyntet med kinesiske bannere og duften af Chun mee strømmede ud fra de små tebutikker, til Times Square, hvor man ikke kunne spotte et menneskeløst hjørne, og der var plakater og neonlys så langt øjet rakte. Udover at gå rundt i byen, arbejdede vi også sammen med vores partnerskole Project Rousseau – en organisation, der hjælper unge, der kommer af dårlige kår med at forbedre deres muligheder for uddannelse og fremtid. Blandt andet var vi med eleverne ude og lave frivilligt arbejde på et plejehjem, og hvor vi hørte beretninger fra gamle amerikanere. Efterfølgende tog eleverne os med på en rundvisning i Harlem. Det var tankevækkende at se kontrasten mellem det rige centrum og det usikre kvarter, hvor vi blev tilråbt på grund af vores hvide hudfarve, og der var våbendetektorer i skolefoyererne, men der samtidig var liv i gaderne med dans og sang.

Efter fire dage i New York gik turen til Maine i den lille by South Berwick, hvor vi blev indkvarteret hos amerikanske værtsfamilier. Det var en fed oplevelse at få lov at bo i et amerikansk hjem, og det var næsten som at være statist i en amerikansk teenagefilm at gå rundt på gangene på deres high school, hvor eleverne i anledning af den store Homecoming kamp, var iklædt skolens lilla og hvide farver. Til kampen var der cheerleaders og musikoptog, og alle var i top gear – vi vandt selvfølgelig. Hjemme hos familierne blev der udvekslet holdninger om kultur og politik, og det var meget interessant at høre om familiernes vurdering af den politiske situation, især fordi vi boede hos både demokrater og dedikerede Trump-supporters. Vi tog også på dagsudflugt for at opleve naturen og hikede rundt på et bjerg med fantastisk udsigt over Maines bakkedale, hvor efterårsfarverne var så klare, at det mindede om et impressionistisk maleri.

Til sidst tog vi til Boston, hvor tempoet var lidt lavere, og efter otte dage med konstant aktivitet var det rart med et ånderum. Her var vi både på besøg på Harvard University, var på marked og gik det ikoniske Freedom Trail, hvor vi så de historiske bygninger fra uafhængighedskrigen. Derudover var vi blandt andet på Museum of Fine Arts og Boston Tea Party Museum, hvor vi fik uafhængighedshistorien fortalt og opført af livlige skuespillere. Nogle af os tog også til en jazzkoncert på MIT, hvor vi på fuldstændig magisk vis stødte ind i Noam Chomsky!

Alt i alt var det en virkelig begivenhedsrig tur med mange enestående oplevelser. Det var især helt at bo hos en amerikansk familie og få lov til at høre om forholdene i USA set fra indbyggernes synsvinkel både mht. Trump men også i forhold til deres generelle selvforståelse. For vi har alle sammen et billede på USA, fra både film, bøger og nyheder, og derfor var det fantastisk at kunne danne vores eget billede. Det var en kæmpe oplevelse at kunne få be- og afkræftet nogle af de tanker, vi danskere har om amerikanerne, og for mange af os er det helt klart ikke sidste besøg!

Vi er nu tilbage til kolde Danmark og savner allerede 25-graders sol. Men vores tasker er fulde af amerikansk slik og merch, og når vi lige er kommet os over jetlagget, er vi klar til at komme igang igen.

Kram 3u