Dortmund Udveksling

Efter at have haft tysk i lidt over et år, fik vi mulighed for at teste vores tyskevner i praksis. Udover den oplagte tysktræning, blev også vores evner inden for diverse hånd- og mimetegn udfordret.

Da toget fra Dortmund trillede ind på Hovedbanegården med 30 tyskere fra Heinrich Hasse Gymnasium, var vi en gruppe af danskere, der febrilsk prøvede at huske, hvordan det nu var, man hilste ordentligt på tysk. Heldigvis forsvandt denne stress, da de tyske elever steg af toget, for det vigtigste var nu bare at få givet en god krammer og komme i tørvejr. På ankomstaftenen var der familiemiddag med vores tyske gæster. Det var en enestående mulighed for at udøve dansk hygge og få dejlige gaver fra Tyskland. Jeg blev f.eks. begunstiget med Nutella og Borussia Dortmund salt- og peber bøsser. Ja tak!

Weekenden var hurtigt overstået, og mandag var det igen tilbage til Campus Rysensteen; nu med min tyske gæst Leonie, hvilket gjorde en normal skoledag en del mere spændende. Jeg lærte, at selvom Tyskland ikke geografisk er langt væk fra Danmark, er der stadig væsentlige kulturelle forskelle mellem landene, og gymnasieundervisningen er også ret anderledes på nogle punkter. I Danmark bruger enhver gymnasieelev f.eks. sin computer dagligt, hvorimod computeren var stort set ikke eksisterende på gymnasiet hos vore tyske gæster. En anden forskel kom frem, da vi sidst på dagen havde en værdidebat på tysk, hvor vi diskuterede kulturforskellene mellem landene. Under denne debat tiltalte vi jo vores lærer ved fornavn (eller endog kælenavne), hvilket i Tyskland er helt uhørt, for her adresseres læreren ved efternavn, for at vise respekt. Vi Ryssere forklarede vores måde at kalde læreren ved fornavn ved, at man i Danmark ønsker en lille magtdistance og en ligeværdig debat mellem elever og lærere.

Vi fik også mulighed for at komme på mange udflugter med skolen og i fritiden. Om tirsdagen var vi samlet på guidet tur i Christiania, vi hørte om kollektive visioner og det fantastiske naturliv, men det var nok Pusherstreet, som fangede tyskernes fascination. Udover de klassiske kulturelle institutioner så som Kronborg, kanalrundfart og Christiansborg blev der også tid til intens shopping og barbesøg. Slutteligt fik vi holdt en sjov fest i et vakkelvornt havetelt mens himlens sluser åbnede sig over København. 

 

Auf Wiedersehen

 Maria 2t