Emma på Zanzibar med Trymedics

Jambo Rysensteen

Mit navn er Emma og jeg går i 3.y. Jeg befinder mig pt på Zanzibar med organisationen Trymedics. Opholdet giver mig mulighed for at lære mere om den medicinske verden og giver mig indblik i hverdagen på et hospital. Vi er 20 piger i observerende praktik på to privathospitaler her på øen. Hver uge er man på en ny afdeling, jeg har blandt andet været på OPD, kirurgi og fødegangen. Vi observerer hvad lægerne fortager sig, fra stuegang til mindre indgreb til større operationer. Vores mentorer lærer os hver især om deres område og involverer os i hverdagens udfordringer, hvilket virkelig giver en forståelse for betydningen af at være en del af et læge team. Særligt min uge med Dr. Othman på OPD, skadestuen, gjorde stort indtryk på mig. Min første dag kom et 2 dage gammelt spædbarn ind med en lam arm. Vi var med til at undersøge barnet, blandt andet ved røntgen og konklusionen blev at det lammede barn skulle vente i 2 måneder i håb om at det blev bedre af sig selv. Det påvirkede mig at man ikke udførte flere undersøgelser, men sådan er virkeligheden hernede, da de hverken har ressourcerne eller pengene til at gøre andet. 

Men derimod har jeg været på fødestuen, hvilket var meget livsbekræftende, da man hver dag så nyt liv komme til verden. Her blev jeg også introduceret til den meget anderledes kultur. Jordmødrene var mindre omsorgsfulde end i Danmark og de havde en mere barsk tilgang til de gravide kvinder, hvoraf størstedelen var meget unge. 

Vi har hørt historier om hvordan børn får dyriske træk, hvis de får modermælkserstatning i stedet for mælk fra brystet og hvordan unge piger bliver gravide af at lege med drengene i skolegården. Historier som disse virker fuldstændige usandsynlige i vores verden, men her ses de som sandheder. Udover oplevelserne på hospitalerne lærer vi også rigtig meget om kulturen, hvilket også er en stor del af opholdet. Man lærer meget om sig selv, sine grænser og at der findes andre realiteter end ens egen. Den zanzibarske kultur er meget åben, befolkningen er imødekommende og lærer os glædeligt om deres sprog og traditioner – for eksempel er alt pole pole og hakuna matata. Sådan en forståelse for en fremmed kultur, kan man ikke opnå på anden vis end at rejse ud i verden og opleve den på egen krop. 

Kumbatio fra Zanzibar