MEP Baltic Sea Region 2013

 

Spændte og med kufferterne pakket med nystrøgede skjorter samt pudsede sko, tog vi den 17. marts mod lufthavnen for at mødes med elever fra Sankt Annæ og Gefion Gymnasium, som ligesom os skulle til Island for at deltage i MEP-BSR 2013. Vi var i alt fem delegerede fra Danmark, og rejste derudover sammen med Kirstine Bukhave fra Gefion og tidligere Rysensteen-elev Thorkil Klint, der skulle agere hhv. Vice President og President under konferencen. 

Godt ankommet til det smukke, men kolde Island, blev vi indlogeret på vandrehjem sammen med de øvrige 50 delegerede, der alle kom fra 12 forskellige lande i Europa - inklusiv gæstelande som Serbien og Norge.

Mandag morgen begyndte med åbningsceremoni i Reykjavik efterfulgt af teambuilding i den Blå Lagune. Det var en smule grænseoverskridende at skulle lære de andre delegerede at kende kun iført badetøj, men det var en sjov oplevelse. Så var afslapningen ovre, og det egentlige arbejde begyndte - mandag eftermiddag og hele tirsdag stod på komitéarbejde, hvor komitéerne udarbejdede løsningsforslag til problemer omhandlende ungdomsarbejdsløshed, global opvarmning, biodiversitet og hvordan man bringer EU tættere på dens borgere. To spændende dage der bød på nye venskaber og en masse faglig udfordring.

Efter komitéarbejdet var det tid til at se Islands natur. Tidligt onsdag morgen (efter et kort stop ved værkstedet, da buschaufføren ødelagde fordøren ved at køre ind i en sten) gik turen først forbi stedet, hvor verdens første parlament blev grundlagt i år 930, og så skulle vi se gejsere, gletsjere og vandfald. Her blev frokosten nydt med udsigt til regelmæssige udbrud fra de førnævnte gejsere. Som afslutning på dagen blev de andre komitéers resolutioner delt rundt i bussen på tilbagevejen, så alle delegerede havde mulighed for at udarbejde ændringsforslag og spørgsmål til General Assembly den efterfølgende dag.

Til General Assembly fik vi mulighed for, at diskutere de resolutioner, som de andre komiteer havde arbejdet med. Der blev stillet kritiske spørgsmål, og intet emne undgik at blive debatteret til fulde. 

Som en afslutning på en god dag og en mindeværdig uge var der om aftenen arrangeret Cultural Evening for alle. Hvert land skulle her optræde med noget, der kendetegnede netop deres nation - mange valgte her at synge, andre at danse og vi danskere gik sammen og fremførte en improviseret ballet som illustration af H.C. Andersens "Den Grimme Ælling". 

Efter en spændende og lærerig uge, kunne vi fredag pakke kufferterne og vende hjemad til Danmark. Vi vendte hjem med megen ny viden, mindeværdige oplevelser og nye venskaber - både på tværs af danske skoler, men bestemt også på tværs af lande og kulturer. 

Aksel Vester Augsburg 2.e og Andrea Dragsdahl 2.d