Sprogcamp

Igen i år afholdte Aalborg Universitet i samarbejde med Hjørring Gymnasium en weekend med fokus på sprog, hvor elever fra hele 44 gymnasier fra landet over mødtes med det formål at forbedre deres sproglige kompetencer indenfor henholdsvis fransk, tysk, italiensk, spansk, engelsk og kinesisk. I to intense dage arbejdede hvert fag med en international virksomhed som f.eks. LEGO, Beauté Pacifique eller Expo-net, og dette ledte så op til en autentisk konference, hvor alle sprogfagene mødtes og fortalte om hver deres virksomhed på deres fremmedsprog.

Undervejs oplevede vi foredrag fra tolke, skuespillere og diverse verdensborgere. Det var virkelig interessant at opleve, at sprog (modsat den følelse man kan have fredag 4. Modul) ikke blot er grammatik og udtale, men handler ligeså meget om afspejling af kulturen. Således kan man kigge pa hvordan fransk og kinesisk virksomhedsdrivelse nødvendigvis bliver mere hierarkisk, fordi sproget naturligt former et hierarki, og man derfor nærmest vænner sig til et naturligt magthierarki (nu vil jeg helst ikke udtale mig for meget om kinesisk, men de fleste kan da nikke samtykkende med på, at der er forskel på ”vous” og ”tu”) Dette åbner således også øjnene for nuancerne i det danske sprog. Vi kan jo overveje, om vi ville have det ligeså ”hygge” (igen kan man jo tale om et enkelt ords afspejling af kulturen) hvis vi blev tvunget til at kalde vores lærere ”de”.

Endeligt stod det klart, at selvom mange sandsynligvis er under det indtryk, at størstedelen af verdens befolkning kan tale engelsk, så er fremmedsprog stadig essentielt for kommunikation på tværs af landegrænser og centralt for os unge menneskers fremtidige muligheder på arbejdsmarkedet.

Derudover var turen til Hjørring en enestående mulighed for at få brugt sit sprog udenfor skoletimerne, og vi kan konkludere, at den absolut bedste måde at forbedre sit fremmedsprog er ved at anvende det.

- Johanna Grønborg Juul 2016e